Правилното съхранение и охлаждане на виното във вашата гастрономия

Правилното съхранение и охлаждане на виното във вашата гастрономия

Доброто старо вино. С различните му сортове то е задължително присъствие по почти всички напитъчни карти в ресторантите. За много ресторантски гости е необходимо да консумират чаша вино към сочен стек или италианска пица. Но как се съхранява алкохолната капка правилно и какви различни видове хладилници съществуват? Тези въпроси ще бъдат разгледани сега!

Доброто старо вино. С различните му сортове то е задължително присъствие по почти всички напитъчни карти в ресторантите. За много ресторантски гости е необходимо да консумират чаша вино към сочен стек или италианска пица. Но как се съхранява алкохолната капка правилно и какви различни видове хладилници съществуват? Тези въпроси ще бъдат разгледани сега!

Значението на охлаждането

Правилното съхранение на виното е от съществено значение за неговото качество и вкус. Тук важно е не само охлаждането на виното, но и редовната влажност в хладилника. Много хора не знаят, че корката на винената бутилка трябва да има определена влажност от 40% -50%.

Без тази влажност корката загубва еластичността си. Това често води до свиване или повреда на корката поради липсата на стабилност в корката. Ако корката се напука, това може да доведе до лошо качество на виното.

Друг фактор, който играе роля в поддържането на качеството (и следователно удоволствието от виното), е защитата от УФ и влиянието на светлината. Общо взето, непрекъснатото наблюдение на температурата е важна мярка за поддържане на качеството.

Винен хладилник срещу Винено шкафче за темпериране

Сега вие сте осведомени за важността на съхранението и охлаждането на виното, но знаете ли също така разликата между различните видове хладилници?

Винените хладилници се използват, за да осигурят постоянна и равномерна температура в целия хладилник.

Една ключова разлика между винения климатик и виненото шкафче за темпериране е, че виненото шкафче за темпериране работи по-прецизно и предлага повече температурни зони. Обикновено има поне две различни зони.

Предимството на тези винени шкафчета за темпериране е, че можете да охладите всички бутилки наведнъж в такова шкафче. Това също е отлично за по-малки предприятия.

Различните охладителни зони позволяват съхранението на различни видове вино. Не само червено вино, но и шампанско или пенливо вино могат да се съхраняват професионално в тези винени шкафчета за темпериране.

Можете да настроите температурата за всяка отделна зона индивидуално, което например позволява съхранението на бели и червени вина заедно в едно винено шкафче за темпериране.

Индивидуално използване

Виненият климатик предлага по-малко разнообразие и гъвкавост. Той обаче е идеален за количество винени бутилки. Ако като ресторатор имате много еднакви бутилки, може да е по-ценно да закупите няколко винени климатика, тъй като можете да настроите температурата на всеки отделен винен климатик и да съхранявате един вид вино във всеки винен климатик. Ако, от друга страна, търсите компактна алтернатива, виненото шкафч